Bila Suami ‘Pergi’ Mengejut Tinggal Loan Rumah Dan Loan Kereta, Wanita Kongsi Pengalaman Bagaimana Hadapi Situasi Ini

 


Kematian orang tersayang secara mengejut bukanlah sesuatu perkara yang mudah untuk dilalui oleh seseorang wanita apatah lagi dia perlu bangkit meneruskan kehidupan demi anak-anak yang masih kecil.

Kehilangan mereka yang menjadi tunjang utama dalam hidup kita merupakan pengalaman paling buruk dalam sejarah hidup dan boleh menimbulkan pelbagai keadaan dan perasaan yang bercampur baur apabila masih banyak perkara yang harus dipikirkan serta menjadi tanggungjawab kita untuk menjaga keluarga setelah ketiadaan simati.

Setiap wanita yang kehilangan suami secara mengejut pada usia muda, pasti berasa kosong dan hilang arah apatahlagi sekiranya semasa hayatnya, sang suami yang melakukan segala urusan hal rumah tangga.

Loading...

Bagaimanapun, setiap masalah pasti ada jalan penyelesaiannya dan menerusi perkongsian dari seorang wanita di Iiumc, kita dapat mengetahu cara dan kaedah bagi menguruskan harta pusaka sekiranya kita kehilangan suami secara mengejut.

Mari kita baca perkongsian yang memberi manfaat ini.

Bila Suami Meninggal Mengejut

Assalamualaikum, terima kasih kalau tulisan saya disiarkan. Sempena hari Jumaat, saya nak sedekah ilmu yang ramai perlukan bila tiba masanya.

Saya kematian suami hampir 4 tahun lalu kerana meningtis atau jangkitan kuman pada otak. Tiba-tiba suami yang sihat ceria terpaksa dikomakan akibat sawan yang tak henti-henti walaupun dia tak pernah ada history epilepsy. Setelah koma 3 minggu, Allah ambil dia. Alhamdulillah, I accept with satisfaction because that is what redha means.

Anyway, saya macam lost sekejap sebab suami yang buat semua semasa hayatnya., sampaikan nak makan apa pun dia yg handle. Alhamdulillah Allah tempatkan insan-insan yang menolong untuk selesaikan bermacam urusan. Banyak benda kena buat sebenarnya tau, especially berkenaan harta pusaka. Saya cuba explain as best as I could but this is going to be lengthy so brace yourself.

Loading...

1. Pencen Socso

 Kalau si mati meninggal sebelum usia pencen i.e. 50 tahun dan dia bekerja di company yang mencarum, warisnya akan terima Pencen Penakat. Isteri akan dapat pencen ni seumur hidup walau dia kahwin lain, anak-anak akan dapat hingga tamat belajar. Kiraannya saya tak tahu, kena tanya Socso tapi berdasarkan gaji terakhir. Alhamdulillah majikan saya yang sibuk ambilkan borang dan suruh isi. Saya mrmang tak tahu langsung kewujudan pencen ni. Pastu every year kena submit borang renew pada Socso ye, kalau nak pencen bulanan tu.

2. Loan Rumah

Kalau suami ada beli rumah guna nama dia je, loan akan settle sebab MRTA cover. Tapi kami buat joint loan so hanya separuh loan settle. Saya continue bayar bahagian saya macam biasa tapi tiba-tiba lepas 2 tahun bank call cakap ada tunggakan, banyak giler lak tu, dalam RM10k. Ommo! Apakah? Rupanya kena inform bank untuk buat rescheduling bayaran. Sebabnya bank cakap masa sign agreement loan, kita kata kita akan bayar RM3000 sebulan i.e. separuh suami bayar, separuh saya bayar. So bank expect RM3k tiap bulan. Sikit tak inform, tau2 dah dekat RM10k skali dgn interest lewat byr. Mmg keji. Konon bank Islamik, pinjaman pun Islamik. Hampeh! Sebab bengang dgn pengamal2 riba’ ni, saya settlekan semua loan. Padan muka! Sori, emo lak. So, ingat, sila reschedule monthly payment kalau buat pinjaman bersama. Senang je, isi borang je kat bank.

3. Kereta

Ni lagi satu pening. Kalau masa buat loan beli kereta, pastikan ambil insurans ke atas pinjaman tu tau. It’s a different insurance from the car. Insurans kereta yang guna bila accident tu semua biasa kan. Ni insurance macam MRTA yang kita ambil bila buat loan rumah tu. Tak ingat apa namanya tapi kena tanya kat bank, KENA TANYA! Cos they don’t usually volunteer the info sebab rugi kalau owner meninggal, bank kena continue bayar.

Kalau kereta murah bank offer tanpa ditanya tapi kalau yang mahal, takdenye. Kitorang x ambil sebab masa beli kereta tu innsurnce tu baru introduced. Ejen kereta kitorg yg Cina umur 50 tahun tu pun tak tau, bila dia find out siap cakap, “Bank ni jahat, mereka tak beritahu”. Takpelah, saya continue guna kereta tu walau mahal sebab masa arwah pergi, kereta baru beli setahun. Nak trade in tak mampu sebab loan kat bank banyak lg, kena top up puluh ribu. Takpe, Allah sentiasa pastikan rezeki saya cukup.Satu lagi, kereta tu waris boleh guna sampai bila-bila kalau ada Surat Kuasa. Kalau takde surat tu, boleh renew insurance dan road tax up to 3 years je. Surat Kuasa ni saya explain kat bawah nanti. Tapi bila renew road tax kena renew every 6 months, bukan setahun macam biasa ye.

4. Insurans

 Kalau si mati ada ambil insurance of course waris dapat pampasan la. Semua tahu kan. Yang saya nak cerita kalau si mati ambil insurance utk org lain, like his kids and wife. Bila dia meninggal, insurance tu akan continue automatically sebab selalunya ia covered by insurance. Alhamdulillah kan?

5. Akaun Bank

Kalau waris tahu no pin kad atm si mati, senang. Saya dan suami tak kongsi maklumat bank, termasuk la no pin. Ye la, kan takleh bgtau orang. Lagipun, saya shopaholic sedangkan suami jimat dan suka buat investments. Bahaya la kalau saya tau no pin dia kan? So, bila dia sakit tu, susah la sikit. Mujur saya bekerja.

Tapi nak access akaun dia kat bank bergantung kepada jumlah duit dalam akaun. Kalau ada kurang daripada RM5k, bank boleh transfer ke akaun waris jika ada akaun di bank yg sama. Jika lebih drp RM5k, duit tu pergi ke Amanah Raya. Kalau melalui Amanah Raya, tak beraya la jawabnya. Haha. Sorry, lame joke.

6. Surat Kuasa

Okay yang ni agak tedious. Waris kena ambil borang di Pejabat Tanah dan senaraikan harta si mati IN DETAIL ye. Harta ni termasuk rumah, tanah, kereta, wang dlm bank, unit amanah, etc., Lepas tu submit ke Pejabat Tanah beserta dokumen berkenaan sbg bukti. Contohnya kalau rumah, kena ada geran. Kalau loan bank tak habis lagi, maknanya geran takde dgn kita selalunya. So kena gi ambil geran sementara. Saya di Selangor jadi saya ambil di Bangunan SUK di Shah Alam. Kena bayar RM50 kalau tak silap. Geran sementara tu sah sebulan je tau so lepas settle tu silalah bergegas submit dgn borang Tuntutan Harta Pusaka di Pejabat Tanah.

Loading...

Lepas tu, tunggu surat utk dipanggil bicara di Mahkamah Rendah kalau nilai harta kurang daripada RM5 juta. Saya tunggu dalam sebulan kot. Bila hadir bicara, kena bawa 2 saksi ye. Jangan lupa bawa dokumen sokongan mcm geran tanah, geran kereta, statement bank, etc. Bicara tak lama pun tapi majistret akan tanya soalan tentang si mati. Saya dan saksi (kawan saya) menangis sebab soalan yang ditanya agak brutal (si mati ada beristeri lain? ada anak dgn perempuan lain? dll.)

Pengalaman saya tuntut harta pusaka ni mudah sebab keluarga arwah suami tak nak tuntut apa-apa sebab kesiankan anak-anak saya. Masuk court pun depa tak nak hadir, sampaikan majistret pun hairan diorg tak nak tuntut sebab arwah suami tinggalkan banyak duit. Tapi kalau keluarga si mati tu nak tuntut, itu akan ambil masa, especially untuk capai persetujan semua pihak.

Majistret lepas tu akan buat estimation nilai harta dan kita kena buat bayaran berdasarkan kiraan tu dlm tempoh sebulan rasanya. Kalau dlm RM200k, kena byr dlm RM1000 lebih. Surat Kuasa sebagai pentadbir harta boleh ambil di Pejabat Tanah lps sebulan lebih. Doalah supaya Dia permudahkan urusan kita. Surat Kuasa ni penting sangat untuk waris mentadbir dan mengurus harta ye, macam nak renew road tax n insurance kereta, nak keluarkan duit di bank, unit trust, etc. Simpan elok-elok dan buat salinan banyak-banyak sebab kadang-kadang  pihak bank akan ambil bila kita buat urusan.

Rasanya ni je kot urusan yg saya boleh share. Seperkara untuk ingatan semua, bila kehilangan dgn korang tersayang, surround yourself with people who remind you about akhirat. Kata-kata dari orang-orang sebegini akan membuatkan kita rasa kematian dia adalah satu khabar gembira kerana dia sudah di barzakh, tak lagi berbuat dosa dan disibukkan dgn hal-hal dunia.

Semoga Dia juga memberi kita kesudahan yang baik.

Sumber- Iiumc

“Saya Sedia Bersemuka Dengan Erra” – Mona Syamimi


Mona Syamimi Mohd Samsudin atau lebih dikenali sebagai Mimi mengeluarkan kenyataan bahawa dia bersedia untuk bersemuka dengan Erra Fazira bagi menjelaskan perkara sebenar yang berlaku diatara dia dengan salah satu finalis AF Megastar, Shahir.

“Saya sedia bersemuka dengan Erra bagi menjelaskan perkara yang berlaku antara saya dan Shahir.

BACA: Shahir Mahu Tarik Diri Dari Konset Akhir AF Megastar

Menurut laporan Harian Metro, Mimi berkata, dia berani untuk bersemuka dengan Erra fazira yang merupakan kekasih Shahir supaya tidak dituduh sengaja mereka-reka cerita seperti yang didakwa netizen selepas kisah mereka tular.

“Saya sedia beri kerjasama sekiranya Erra mahu bertemu saya. Saya tiada masalah untuk menunjukkan bukti perbualan saya dengan Shahir.

“Lagipun saya tidak suka netizen menuduh saya sengaja mengada-adakan cerita. Saya dan Shahir memang berkawan, bukan peminat atau penyokongnya di pentas AF Megastar seperti didakwanya sebelum ini,” katannya.

Mimi yang juga merupakan seorang pramugari ini berharap isu tersebut dapat diselesaikan secepat mungkin.

“Saya harap Shahir tampil meminta maaf dan menjelaskan perkara sebenar. Saya tidak mahu isu yang berlaku ini menjejaskan nama dan kerjaya saya.

“Lagipun antara saya dan Shahir hanya kawan. Saya juga baru mengenali seseorang dan kami baru saja berpasangan. Mujur saya sudah menceritakan perkara ini terlebih awal sebelum gambar saya dan Shahir menjadi tular,” katanya.

Dipercayai, teman lelaki baru Mimi ialah pemain bola sepak pasukan Terengganu iaitu Mohd Ridzuan yang baru dikenalinya.

Sementara itu, Mimi mengatakan dia terkejut dengan kenyataan daripada salah seorang peserta AF Megastar iaitu Ewal yang mendakwa dia hampir menjadi mangsa perangkap Mimi.

Jelas Mimi, dia tidak akan teragak-agak untuk menunjukkan bukti sebelum ini Ewal pernah menggangunya sehingga dia dan kekasih lamanya berpisah.

“Saya terkejut apabila Ewal berani membuat kenyataan begitu. Ketika saya mahu tutup kes ini, dia tergamak mendakwa dirinya hampir menjadi mangsa.

“Ewal menghubungi saya dan cakap dia tidak pernah keluarkan kenyataan. Saya beritahukalau Ewal tidak keluarkan kenyataan, macam mana artikel itu keluar.Saya bengang dengan kenyataan bodoh Ewal itu. Jangan sampai saya tunjukkan bukti dia pernah menganggusaya sebelum ini. Saya masih simpan segala bukti perbualan kami,” akhirnya.

Sumber- Harian Metro

Sumber

 

 

Gambar Dengan Peramugari, ”Saya Taknak Ulas Apa-Apa”, Erra Mahu Shahir Akan Selesaikan Apa Yang Dia Mulakannya

 

Pelakon dan penyanyi popular, Erra Fazira, 43, berharap Shahir, 29, akan bertanggungjawab keatas kemelut dan berani menyelesaikan kontroversi yang dimulakannya.

Erra yang enggan mengulas lebih lanjut atas apa yang berlaku bagaimanapun percaya segala yang terjadi pasti ada hikmah disebaliknya.

Shahir baru-baru ini menjadi bualan ramai apabila tersebarnya kisah sensasi mengaitkan dirinya dengan pramugari yang dikenali sebagai Mona Syamimi Mohd Samsudin. Pada masa yang sama Shahir juga dikatakan ada hubungan rapat dengan Erra.

“Saya rasa dia (Shahir) yang berhak meleraikan semua ini.

“Saya mengharapkan dia akan bertanggungjawab di atas apa yang terjadi. Tak perlu berselindung dan sebaiknya dia perlu berani menamatkan apa yang dimulakan,” kata Era.

Pada masa yang sama Erra juga sempat mendoakan agar Shahir melangkah jauh dalam saingan AF Megastar yang akan mencapai kemuncaknya, Ahad ini.

“Saya percaya, dia kena fokus pada persiapan menjelang pertandingan akhir itu,” ujar Erra lagi yang kini giat menjalani penggambaran drama, Gerak Khas musim baru.

Erra bagaimanapun enggan berbicara mengenai status hubungannya dengan Shahir yang dikatakan rapat sejak tiga tahun lalu termasuklah ura-ura dia ingin dilamar sebagai isteri awal tahun depan oleh Shahir.

Selasa lalu, dunia hiburan tanah air digemparkan dengan  yang menimpa Shahir dengan Mona, walaupun umum mengetahui hubungannya dengan Erra.

Kontroversi tersebut bermula apabila tersebarnya foto Shahir dengan wanita berkenaan di media sosial dengan keterangan seolah-olah mereka adalah pasangan kekasih. Shahir bagaimanapun tampil menjelaskan bahawa hubungan mereka hanyalah sekadar peminat dengan artis.

Sumber : BH Online

 

 

Shahir Mahu Tarik Diri Dari Konset Akhir AF Megastar

 

Setelah kecoh dengan beberapa kontroversi, peserta akhir AF Megestar, Shahir Zawawi menyatakan hasrat untuk menarik diri daripada pertandingan itu yang akan berlangsung pada Ahad ini.

Dia yang telah berkongsi berita itu melalui laman sosial Instagramnya.

Dalam kenyataan itu juga, Shahir memilih menarik diri selepas menganggap kontroversi yang membabitkan dirinya dengan wanita dikenali sebagai Mona Syamimi Mohd Samsudin atau lebih dikenali sebagai Mimi sebagai satu sabotaj.

Shahir turut menegaskan ada pihak cuba menutup periuk nasinya sehingga dia tergerak hati untuk menarik diri daripada program itu.

Tak senang hati rupanya melihat Allah bagi rezeki pada saya. Cubaan sabotaj demi sabotaj untuk menutup periuk nasi saya.

“Baiklah, demi merealisasikan impian mereka untuk menghancurkan kerjaya saya, Insya-Allah saya sendiri akan tarik diri daripada pentas akhir AF Megastar,” tulisnya.

Sebelum ini, gambar Shahir dan Mimi tular di media sosial sehingga penyanyi terbabit menjelaskan wanita yang bekerja sebagai pramugari itu sekadar peminatnya.

Sementara itu, Mona pula mendakwa, Shahir cuba menyembunyikan kebenaran apabila tidak mengakui mereka berkawan sejak sebulan lalu.

Shahir akan berentap dengan empat finalis iaitu, Idayu, Marsha, Bob dan Syamel dalam pentas akhir AF Megastar nanti.

Sumber – Harian Metro

Loading...